Μεσα Απο Το Τσουκαλι Των Μαγισσων – Ο Μοναδικος Δισκος Των Fifty Foot Hose

Posted on

 

Cauldron

Cauldron

Εδω εχουμε να κανουμε με μια ιδιαζουσα περιπτωση. Οι Fifty Foot Hose ξεπεταχθηκαν απο τη Δυτικη Ακτη των ΗΠΑ (απο το San Fransisco συγκεκριμενα) και αυτο αναφερεται εξ αρχης, καθοτι συνιστα βασικη πληροφορια προς κατανοηση του πρωτοποριακου κατορθωματος του γκρουπ: της ηχητικης ωσμωσης, δηλαδη, της περιρρεουσας (West Coast acid rock) ατμοσφαιρας με τους space ηχους του υποσυνειδητου τους.

Αυτοι οι διαστημικοι ηχοι, μαλιστα, ωφειλονται στην τρομερη εφευρετικοτητα του leader τους, Cork Marcheschi, ο οποιος κατασκευασε ενα καινοτομο ηλεκτρονικο οργανο φτιαγμενο απο γεννητριες, theremins, τετρακαναλους μικτες, δωδεκάιντσα πλαστικα ηχεια, μικροφωνα, ηλεκτρονικα bongos, σειρηνες, ενισχυτες, κουτια και αλλα πολλα!!!

Το ζευγος Blossom (ο David στη κιθαρα και η συζυγος του Nancy στα φωνητικα) προστεθηκε λιγο αργοτερα. Οι Terry Hansey (μπασο), Larry Evans (κιθαρα) και Kim Kimsey (τυμπανα) συμπληρωσαν το line up του γκρουπ που ηχογραφησε αυτον τον συγκλονιστικο δισκο, το Cauldron (ο τιτλος σημαινει το τσουκαλι των Μαγισσων) που κυκλοφορησε στις αρχες του 1968 απο τη Limelight.

Το εναρκτηριο «And After» δεν ειναι παρα μια ηχητικη εισαγωγη που αναβλυζει απο το μηχανημα του Marcheschi και θυμιζει τουρμπινες. Ειναι ο ηχος της εκτοξευσης του spaceship των Fifty Foot Hose. Το «If Not This Time» (με τους αποκοσμους ηχους και την εξαιρετικη echo φωνη της Nancy) ειναι ενα απο τα αριστουργηματα του δισκου. Η απλη (και μαλλον αδιαφορη) ψυχεδελικη pop του «The Things That Concern You» βρισκεται αναμεσα απο τα «Opus 777» και «Opus 11«, δυο χρονικα συντομες (ουτε μισο λεπτο το καθενα) space αιωρησεις. Με επιθετικη διαθεση εισαγεται το παραληρηματικο Acid Space Rock του «Red The Sign Post». Το «For Paula» εντασσεται στο σκεπτικο των «Opus 777 & 11″. Περισσοτερο στον ηχο της Δυτικης Ακτης βρισκεται το εξαιρετικο «Rose«με τις εντασεις εν μεσω – παντοτε – διαστημικωνηχων.

Η δευτερη πλευρα του δισκου ισως να περιεχει και την πεπτουσια της μουσικης λογικης του συγκροτηματος. Και αυτο γιατι ουτε ο πιο υποψιασμενος ακροατης του 1968 θα μπορουσε να υποθεσει οτι θα ακουγε τους ηχους του δαιδαλωδους «Fantasy» και θα ερχοταν – υστερα απο μια space jazz εκδοχη του «God Bless The Child» της Billie Holiday (η μεγαλη ερμηνευτρια ουτε που θα μπορουσε να φανταστει μια τετοια διασκευη του εξαιρετικου τραγουδιου της) – σε επαφη με το psych avant garde του «Cauldron«.

Το πρωτο, με την απροβλεπτη ροη του και τις διαφορες μεταπτωσεις, αιχμαλωτιζει τον ακροατη καθ’ ολη τη δεκαλεπτη διαρκεια του. Ξεκινα με υποχθονιο υφος και μεταβαλεται σ’ ενα υποσυνειδητο ψυχεδελικο μοτιβο που κι αυτο μετατρεπεται με τη σειρα του σ’ ενα acid jam. Λιγο μετα, μια λυρικη αισθηση αρχιζει να πλαναται στην ατμοσφαιρα. Σ’ εκεινο ακριβως το σημειο, η Nancy τραγουδα τους στιχους:

Please fantasy

Please stay with me

Please stay even though you know my reality

Stay close to me

Stay fantasy

Please stay and protect the lands of my sanity

για να επιστρεψει, αμεσως μετα απο αυτες τις παρακλησεις, το γνωριμο ξεκουρδιστο υποσυνειδητο μοτιβο εν μεσω κραυγων και σκοτεινου υφους και να μετατραπει – κλεινοντας – σ’ ενα ακομα space jam. Οσον αφορα, τωρα, το κλεισιμο του δισκου, αυτο μπορει να βρισκεται μοναχα στην πειραγμενη ανθρωπινη φαντασια. Το ομοτιτλο «Cauldron«, αποτελειται απο flutter γυναικεια φωνητικα, κλαγγες μεταλλων, ενας οργασμος εξτρεμιστικων ιδεων και ψυχεδελικου ηχητικου ντελιριου. Αυτο το avant garde ειναι το closing track, αυτο ειναι και στην ουσια ολοκληρος ο δισκος.

Οι Fifty Foot Hose ουδεποτε ειχαν δευτερη ευκαιρια ηχογραφησης – σχεδον ολο το line up τους αφομοιωθηκε στο musical του «Hair» – και σαν το γνωριζαν, εβαλαν ολη την τεχνη τους σε αυτον τον ενα και μοναδικο αριστουργηματικο δισκο. Συνδυασαν τον psych ηχο της εποχης τους – και τα χαρακτηριστικα μουσικα συστατικα της περιοχης απο την οποια καταγονταν – μαζι με πρωτοφαντους διαστημικους ηχους και με progressive διαθεση, ωθωντας τους record collectors αυτου του κοσμου να τους ψαχνουν μανιωδως κατω απο καθε αστρικο λιθο.

Σχολιάστε